Apartment TKO

JJABA_ResidenceOasis_AK04

Apartment TKO is an intimate 947 square foot residential project located in a Hong Kong High-Rise built in 2004. The project is designed to house a young newlywed and their newborn child at least for a few years. The existing flat consisted of 5 Bedrooms and 2.5 Baths. However, due to the lifestyle expectations of the world-travelled clients, the number of existing rooms left very little in terms of space and flexibility of use. After a series of discussions it was agreed by all parties that the flat decrease the number of rooms to 2 and bathrooms to 1, thereby increasing the amount of usable space for the homeowners. One of the previous bedrooms- the maid's room, was deleted to make way for a more spacious open kitchen and powder room. 

The colour scheme of the home was derived from the couple's own trip to Morocco, where they sourced a hand-made lustrous green mosaic floor tile made of regional clay. The green and beige colour of the tiles was the impetus for the material selection which consisted of chevron oak planking, camel coloured walls, fabric textured wallpaper, natural walnut, brass, and white finishes in three tones. A special terrazzo stone with muti-coloured aggregates on a white base was cut specially for the kitchen island. A hanging brass LED pendant light in an oval shape was designed by our studio and fabricated uniquely for this project.

Commercial lighting fixtures were sourced from Viabizzuno, Vesoi RoanoakCo, and Resident Studio. Furnitures were sourced by client from BoConcept, Carl Hansen, Crate and Barrel and CB2. The two windsor chairs in walnut and antique brass and gold mirrors were designed by our studio uniquely bespoke for the client.

- May 2018 -


 TKO公寓是一個947平方英尺的私人住宅項目,位於香港2004年興建的高層建築內。該項目旨在為一對年輕的新婚夫婦和其新生兒設計為期幾年的住宿。公寓本來包括5間臥室,2間浴室和廁所,然而由於客戶時常周遊列國的生活方式,現有房間的數量在空間和應用靈活性上相對較低。經過討論後,各方同意將房間數量減少至2個,浴室減少到1個,從而增加房主的可用空間。其中一間傭人的臥室則被刪除,讓開放式廚房和化妝間的空間更為寬敞。

家居的配色方案則來自這對夫婦的摩洛哥之旅,他們在那裡採購了一種以本地粘土手工製成的綠色馬賽克亮面地磚。地磚的綠色和米色推動了其他材料的選擇,包括波浪形橡木板,駱駝色牆漆,布織紋理壁紙,天然胡桃木,黃銅和三種白色色調的飾面。而廚房中島上則專門切割了一塊鑲嵌了多色石料的白色底座水磨石,工作室亦為該項目獨特設計了一盞橢圓形的懸掛式LED黃銅吊燈。

其他照明燈具則來自Viabizzuno,Vesoi RoanoakCo和Resident Studio。而傢俱購自BoConcept,Carl Hansen,Crate and Barrel和CB2。此外,兩張由胡桃木和古董黃銅製成的溫莎椅以及金色鏡子則由我們的工作室為客戶量身設計。

- 五月 2018 -

Project Name: Apartment TKO

Architecture & Interior Design: JJ Acuna / Bespoke Studio

Design Team: James JJ Acuna and Dominic Cheung

Date of Completion: March 2018

Location: Hong Kong

Area: Approx. 947 sq.ft.

Budget: Estimated 2 Million HKD

Site Photography: Adam Kuehl Photography